Universitetsavtalen mellom Oppdal kommune, NTNU og Nasjonalparken Næringshage ble signert i 2019. Siden da har samspillet mellom forskning, forvaltning og næringsliv, resultert i deltakelse i både nasjonale og internasjonale forskningsprosjekt, samt nærmere 80 studentoppgaver. Avtalen har muliggjort at forskning, forvaltning og lokalt næringsliv kan jobbe sammen for en mer bærekraftig og innovativ utvikling.
Studenter har gjennom prosjektet Bærekraftig fritid utforsket dilemmaer i skjæringsfeltet mellom økonomisk vekst, næringsutvikling, forvaltning og miljø, og jobbet med ulike hyttemodeller, fra urbane sentrumshytter til mobile hytter uten permanente naturinngrep, med vurdert materialbruk, miljøtilpassing, livsløpsvurderinger og mobilitetsbehov. De har sett på hvordan hytteutvikling kan ruste lokalsamfunnet, ved bruk av lokal fornybar energi, delingsfunksjoner og som bidrag inn i lokal stedsutvikling.
Gjennom konkrete utviklingsprosjekt med lokale hytteutbyggere i Oppdal og Rennebu har Pir II arkitekter og studenter ved NTNU utviklet metodikk for hvordan vi kan gå frem når vi skal bygge mer bærekraftige hytteområder. Metodikken er blant annet testet og videreutviklet i samarbeid med lokale utviklere i prosjektet Bærekraftige fjellhytter og større nasjonale fritidsboligutviklere som Saltdalshytta.
Erfaringene tilsier at det lokale næringslivet besitter kompetansen for å iverksette og gjennomføre prosjekt som møter nye ønsker og behov. Men innovasjon og alternative løsninger innebærer en større risiko for den enkelte bedrift. Sammen med studenter og kunnskapsmiljø kan risiko reduseres risiko, ved å innføre tverrfaglig samarbeid i praksis mellom forskning, næring og lokale myndigheter. Samarbeidet tydeliggjør rammer og framtidsutsikter, og gir bedriftene nødvendig kunnskapsgrunnlag for å ta sats.
Daniel i Nasjonalparken Næringshage samarbeider med NTNU om et doktorgradsprosjekt som utforsker hvordan Skaperverkstedet på Krux kan bidra til et bedre og mer innovativt utviklingsmiljø i Oppdal. Prosjektet bygger på forskning fra TrollLabs, et forskningsmiljø på NTNU med fokus på produktutvikling og innovasjonsarbeid. Hovedmålet med prosjektet er å øke lokale bedrifters innovasjonsevne, både på kort og lang sikt. Dette gjøres blant annet gjennom utviklingsprosjekter i og med Oppdalsbedrifter, som i prosjektet Industri 4.0 Trøndelag der bedrifter deltar i et kompetansehevings-og utviklingsprosjekt knyttet til digitalisering.
I forbindelse med prosjektet utviklet en gruppe maskiningeniørstudenter et halsbånd som kan monitorere kyrs helse. Halsbåndet måler temperatur, bevegelse og puls og kan automatisk gi bonden beskjed hvis for eksempel symptomer på melkefeber oppstår. Se bilder lenger ned i saken.
Ønsker du mer informasjon om universitetsavtalen og hvordan du som student eller bedrift kan involveres?
Ta kontakt med:
Ida Eri Sørbye
Mob. +47 92095786
E-post: [email protected]
Bilder fra "melkefeber-prosjektet":
Bilder fra ull-prosjektet: