Bortistu Gjestegard - Der veien tar slutt - og alt begynner
Bortistu er en plass hvor folk samles til hverdag og fest. Det kan være med familie, venner eller kolleger. Det kan være for å feire noe eller for å jobbe, eller bare for å slappe av eller gå en tur og nyte den storslåtte naturen.
Bortistu ligger innerst i Storlidalen i Oppdal kommune. Det eldste bygget på gården er fra 1648, så her har det bodd folk i lange tider. Gården har alltid vært liten, så de har kombinert gårdsdrift med jakt, turisme og snekkeroppdrag. Sauedrift og turisme ble kombinert på gården frem til 2000. Etter dette tok turismen over. I 2016 tok 4.generasjon av slekten over driften. Linda Mai, Rune og de fire ungene forvalter nå gården videre.
Etter at de sluttet med gårdsdrift ble fjøset gjort om til selskapslokaler og kursrom med alle de fasiliteter en trenger til dette. I tillegg til kurs- og selskapslokaler har de overnattingsfasiliteter i flere bygninger med tilsammen 70 sengeplasser. I tillegg har de en gardshistorisk utstilling med både fotogalleri med tekster og gjenstander fra gården. Disse viser hverdag og fest på gården gjennom generasjoner.
Folka på gården
Dagens drivere med Linda Mai i spissen har med seg et team bestående av fem faste ansatte og seks på tilkalling. Kjøkkensjefen heter Silje Terese og er fra Smøla. Hun har bred erfaring fra ulike restauranter og hurtigruten. Med seg på kjøkkenet har hun kokken, Cristiano, fra Portugal. Man kan spørre seg hvordan en kokk fra Porto kom på å søke seg til Storlidalen. Linda Mai forklarer at de fikk tak i han gjennom et bemanningsbyrå. Etter en tre måneders tid i Storlidalen fikk han tilbud om fast ansettelse hos Bortistu. Noe han takket ja til siden han trivdes godt og hadde funnet seg til rette i den lille grenda. Sammen tryller de frem de deiligste retter med bruk av lokale råvarer, til stor glede for de som besøker Bortistu.
På spørsmål om hvem Bortistu er for, kan Linda Mai fortelle at det er en plass hvor folk samles i ulike sammenhenger. De arrangerer blant annet mange bryllup gjennom året. I tillegg er det flere bedrifter som legger kurs og møter til Bortistu; gjerne i kombinasjon med naturopplevelser både sommer og vinter.
Om sommeren kan Bortistu tilby utleie av sykkel, turkajak og sammenleggbare SUP som folk kan ta med seg til et av fjellvannene i nærheten.
Et nytt tilbud er “Bortistu kultursti”. Denne er under utvikling, og formålet er å sette fokus på lokalhistorien og jord- og skogbruk i området. Så langt har de fått opp skilt og kart. Du starter turen ved gården og går mot Vassenden i Gjevilvassdalen. På turen får du informasjon om grenda, ulike bygninger, klebersteinsbrudd og jakt- og fangstanlegg. En fin og variert rundtur med forskjellig lengde og vanskelighetsgrad for ulike brukergrupper. Turen egner seg godt for både unge og gamle, familier og skoleklasser. Stien er åpen for alle.
Bærekraft
Bortistu Gjestegard har blitt sertifisert gjennom Norsk Økoturisme. Økoturisme er en måte å drive en virksomhet på. Lokalt særpreg og hensynet til natur, kulturarv, miljøvern og lokalsamfunnet er viktige ingredienser i følge informasjon fra Norsk Økoturisme. Bedrifter som er sertifisert tilbyr natur- og kulturopplevelser med lokal forankring og ekte møter med mennesker og natur. Økoturisme skal komme både naturen og lokalbefolkningen til gode. Aktiviteter som tilbys skal ikke føre til noen negative konsekvenser, hverken for natur eller kultur.
Pr i dag er det 20 bedrifter i Norge som er sertifiserte på landsbasis. I Trøndelag er Bortistu en av seks sertifiserte bedrifter.
Bortistu er en gammel fjellgård som alltid har hatt fokus på nøktern ressursutnyttelse som gjenbruk og nøysomhet, og hvor nærhet til naturen og vertskapets gjestfrihet alltid har vært svært viktig. De er opptatt av å ta vare på naturen og kulturen, og bruker helst lokale råvarer.
Ved å være en del av Oppdal smak av fjell SA (OSAF) får de lettere tilgang på lokale råvarer fra produsenter i Oppdal og Rennebu. OSAF består i dag av sju produsenter; Bakeriet Sprø, Bjørkåsen Gård, Hannes, Megarden, Trollheim Nerskogen og Aalbus Markedshage i tillegg til Bortistu. Disse leverer alt fra grønnsaker til et bredt spekter av kjøtt- og bakevarer.
Kompetanse
Bortistu har ikke lærlinger pr i dag, men har dialog med salg og service ved Oppdal videregående skole for å se på muligheter. De ønsker også å se på et mulig samarbeid med andre for å få til en ordning for lærlinger innen kokk og servitør og resepsjonist. Med et samarbeid med andre i næringen, kan de tilby en større bredde for en eventuell lærling.
Bortistu har en ansatt som tar fagbrev i renhold. De er med i et pilotprosjekt i regi av fylkeskommunen, “modulstrukturert opplæring for voksne”. Med modulstrukturert opplæring skal voksne få et bedre tilbud gjennom fleksible, hensiktsmessige og tilpassede opplæringsløp. I følge Linda Mai er dette en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Den ansatte får mulighet til å ta fagbrev, og Bortistu får økt kompetanse inn i bedriften.
I fremtiden ser de for seg å ansette noen med kompetanse innen digitalisering. I dag leier de inn disse tjenestene.
I mars 2022 inngikk Bortistu avtale om bedriftsmedlemskap på Krux Oppdal Innovasjonssenter. Det vil si at de har tilgang på kontorplasser og møterom i tillegg til kompetanse og hyggelige folk. Vi i Nasjonalparken næringshagen gleder oss til å kunne jobbe tettere med gjengen i Bortistu, som har vært målbedrift siden 2016.
Veien videre
På spørsmål om de har noen nye prosjekter på gang, så kan Linda Mai fortelle at de jobber kontinuerlig med å utvikle både aktiviteter og tjenester på gården. Akkurat nå er det kulturstien som skal ferdigstilles. For Bortistu skal være en møteplass hvor det skapes minnerike opplevelser.
Videre har Bortistu et spennende nettverk med Stokkøya strandhotell, Vauldalen Fjellhotell, Kuringen bryggehotell og Øyna kulturlandskapshotell som de kaller HI and LOVE. Med egen nettside vil de selge seg inn som en av fem landlige hoteller i Trøndelag som tilbyr de lokale smakene fra kyst og fjell.
Nettside: https://www.bortistu.no/
Kontaktinformasjon: [email protected] tel: 915 56 287
Sjekk også ut: HI and LOVE
Foto: Bortistu Gjestegard
Bortistu er en plass hvor folk samles til hverdag og fest. Det kan være med familie, venner eller kolleger. Det kan være for å feire noe eller for å jobbe, eller bare for å slappe av eller gå en tur og nyte den storslåtte naturen.
Bortistu ligger innerst i Storlidalen i Oppdal kommune. Det eldste bygget på gården er fra 1648, så her har det bodd folk i lange tider. Gården har alltid vært liten, så de har kombinert gårdsdrift med jakt, turisme og snekkeroppdrag. Sauedrift og turisme ble kombinert på gården frem til 2000. Etter dette tok turismen over. I 2016 tok 4.generasjon av slekten over driften. Linda Mai, Rune og de fire ungene forvalter nå gården videre.
Etter at de sluttet med gårdsdrift ble fjøset gjort om til selskapslokaler og kursrom med alle de fasiliteter en trenger til dette. I tillegg til kurs- og selskapslokaler har de overnattingsfasiliteter i flere bygninger med tilsammen 70 sengeplasser. I tillegg har de en gardshistorisk utstilling med både fotogalleri med tekster og gjenstander fra gården. Disse viser hverdag og fest på gården gjennom generasjoner.
Folka på gården
Dagens drivere med Linda Mai i spissen har med seg et team bestående av fem faste ansatte og seks på tilkalling. Kjøkkensjefen heter Silje Terese og er fra Smøla. Hun har bred erfaring fra ulike restauranter og hurtigruten. Med seg på kjøkkenet har hun kokken, Cristiano, fra Portugal. Man kan spørre seg hvordan en kokk fra Porto kom på å søke seg til Storlidalen. Linda Mai forklarer at de fikk tak i han gjennom et bemanningsbyrå. Etter en tre måneders tid i Storlidalen fikk han tilbud om fast ansettelse hos Bortistu. Noe han takket ja til siden han trivdes godt og hadde funnet seg til rette i den lille grenda. Sammen tryller de frem de deiligste retter med bruk av lokale råvarer, til stor glede for de som besøker Bortistu.
På spørsmål om hvem Bortistu er for, kan Linda Mai fortelle at det er en plass hvor folk samles i ulike sammenhenger. De arrangerer blant annet mange bryllup gjennom året. I tillegg er det flere bedrifter som legger kurs og møter til Bortistu; gjerne i kombinasjon med naturopplevelser både sommer og vinter.
Om sommeren kan Bortistu tilby utleie av sykkel, turkajak og sammenleggbare SUP som folk kan ta med seg til et av fjellvannene i nærheten.
Et nytt tilbud er “Bortistu kultursti”. Denne er under utvikling, og formålet er å sette fokus på lokalhistorien og jord- og skogbruk i området. Så langt har de fått opp skilt og kart. Du starter turen ved gården og går mot Vassenden i Gjevilvassdalen. På turen får du informasjon om grenda, ulike bygninger, klebersteinsbrudd og jakt- og fangstanlegg. En fin og variert rundtur med forskjellig lengde og vanskelighetsgrad for ulike brukergrupper. Turen egner seg godt for både unge og gamle, familier og skoleklasser. Stien er åpen for alle.
Bærekraft
Bortistu Gjestegard har blitt sertifisert gjennom Norsk Økoturisme. Økoturisme er en måte å drive en virksomhet på. Lokalt særpreg og hensynet til natur, kulturarv, miljøvern og lokalsamfunnet er viktige ingredienser i følge informasjon fra Norsk Økoturisme. Bedrifter som er sertifisert tilbyr natur- og kulturopplevelser med lokal forankring og ekte møter med mennesker og natur. Økoturisme skal komme både naturen og lokalbefolkningen til gode. Aktiviteter som tilbys skal ikke føre til noen negative konsekvenser, hverken for natur eller kultur.
Pr i dag er det 20 bedrifter i Norge som er sertifiserte på landsbasis. I Trøndelag er Bortistu en av seks sertifiserte bedrifter.
Bortistu er en gammel fjellgård som alltid har hatt fokus på nøktern ressursutnyttelse som gjenbruk og nøysomhet, og hvor nærhet til naturen og vertskapets gjestfrihet alltid har vært svært viktig. De er opptatt av å ta vare på naturen og kulturen, og bruker helst lokale råvarer.
Ved å være en del av Oppdal smak av fjell SA (OSAF) får de lettere tilgang på lokale råvarer fra produsenter i Oppdal og Rennebu. OSAF består i dag av sju produsenter; Bakeriet Sprø, Bjørkåsen Gård, Hannes, Megarden, Trollheim Nerskogen og Aalbus Markedshage i tillegg til Bortistu. Disse leverer alt fra grønnsaker til et bredt spekter av kjøtt- og bakevarer.
Kompetanse
Bortistu har ikke lærlinger pr i dag, men har dialog med salg og service ved Oppdal videregående skole for å se på muligheter. De ønsker også å se på et mulig samarbeid med andre for å få til en ordning for lærlinger innen kokk og servitør og resepsjonist. Med et samarbeid med andre i næringen, kan de tilby en større bredde for en eventuell lærling.
Bortistu har en ansatt som tar fagbrev i renhold. De er med i et pilotprosjekt i regi av fylkeskommunen, “modulstrukturert opplæring for voksne”. Med modulstrukturert opplæring skal voksne få et bedre tilbud gjennom fleksible, hensiktsmessige og tilpassede opplæringsløp. I følge Linda Mai er dette en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Den ansatte får mulighet til å ta fagbrev, og Bortistu får økt kompetanse inn i bedriften.
I fremtiden ser de for seg å ansette noen med kompetanse innen digitalisering. I dag leier de inn disse tjenestene.
I mars 2022 inngikk Bortistu avtale om bedriftsmedlemskap på Krux Oppdal Innovasjonssenter. Det vil si at de har tilgang på kontorplasser og møterom i tillegg til kompetanse og hyggelige folk. Vi i Nasjonalparken næringshagen gleder oss til å kunne jobbe tettere med gjengen i Bortistu, som har vært målbedrift siden 2016.
Veien videre
På spørsmål om de har noen nye prosjekter på gang, så kan Linda Mai fortelle at de jobber kontinuerlig med å utvikle både aktiviteter og tjenester på gården. Akkurat nå er det kulturstien som skal ferdigstilles. For Bortistu skal være en møteplass hvor det skapes minnerike opplevelser.
Videre har Bortistu et spennende nettverk med Stokkøya strandhotell, Vauldalen Fjellhotell, Kuringen bryggehotell og Øyna kulturlandskapshotell som de kaller HI and LOVE. Med egen nettside vil de selge seg inn som en av fem landlige hoteller i Trøndelag som tilbyr de lokale smakene fra kyst og fjell.
Nettside: https://www.bortistu.no/
Kontaktinformasjon: [email protected] tel: 915 56 287
Sjekk også ut: HI and LOVE
Foto: Bortistu Gjestegard